-
När betalas pengarna ut till dig?
1Så fort fakturan betalats av din uppdragsgivare betalas din lön ut. Status på fakturan ser du under Arkiv -> Fakturor.
2När din lön betalas ut genereras en lönespecifikation som finns under Arkiv -> Löner.
-
Hur loggar jag in med Mobilt BankID från vanlig dator?
1Välj Logga in eller Skapa konto på din dator
2Fyll i ditt personnummer och klicka på Vidare
3När rutan med Starta BankID-programmet syns i din datorwebbläsare öppnar du parallellt Mobilt BankID på din smartphone eller surfplatta
4I ditt Mobila BankID står det nu Jag legitimerar mig hos: Pay2me AB. Skriv där in din säkerhetskod och klicka på Legitimera så startas tjänsten i din datorwebbläsare
-
Hur fungerar det med deklaration som egenanställd?
Vi tar hand om fakturor, redovisning, eventuell kvittoredovisning, moms och bokföring i Pay2me så att du som egenanställd får din ersättning som lön. Du får lönebesked av oss som också skickas till skatteverket med info om dragen skatt.
-
Vad kostar det att använda Pay2me?
Att ha ett konto hos Pay2me är alltid gratis, du betalar endast när du använder vår tjänst till din fakturering och vi tar då en administrativ avgift om 5, 95% för fakturor upp till 35.000 kr, 3, 95% för fakturor mellan 35.000 kr och 100.000 kr respektive 1, 95% på fakturor över 100.000 kr. Skulle flera fakturor betalas samma dag läggs beloppen ihop så att du får den lägre administrativa avgiften om två eller flera fakturor tillsammans överstiger ett intervall. Alla belopp är ex moms.
-
Hur fungerar det med utlägg när man är egenanställd och inte har ett företag?
Dina kostnader som är relaterade till att genomföra ett uppdrag kan du redovisa som utlägg och dra av innan vi betalar ut lön. Dessa utlägg får du då utbetalda utan avdrag för sociala avgifter och skatt. Utrustning (exempelvis en dator) som inte bara är relaterad till just den intäkten du fakturerat kan du dock inte utläggsredovisa. Dessa utlägg bör du istället göra avdrag för i din deklaration.
I vår tjänst laddar du enkelt upp dina utläggskvitton under menyn Kvittoredovisning, så att de betalas ut i samband med nästa löneutbetalning.
-
Fungerar det att fakturera mot privatpersoner?
Det går alldeles utmärkt att fakturera en privatperson, precis på samma sätt som om det vore ett företag. Mot privatperson kan man även be att få betalt via swish (swishnumret står på fakturan). I tjänsten finns det även mallar för ROT och RUT fakturering.
-
Skickas fakturan av sig själv eller måste man själv skicka den till kontaktpersonen efter man skapat fakturan?
Du skickar fakturan genom att maila den från systemet genom att klicka på mailikonen som ligger bredvid fakturan under menyn Arkiv, alternativt skriver du ut och posta den själv. Du kan såklart även ladda ner fakturan och själv maila den sedan genom att bifoga den. När du skapar fakturan kan du förhandsgranska den innan du sparar den och skickar den från systemet.
-
Var hittar jag en “översikt” över fakturor och vilka som är betalda?
Om du går in under menyvalet Arkiv och väljer Fakturor så ligger alla fakturor där översiktligt med status, så som om de är förfallna, betalda, osv.
-
Hur fungerar det att fakturera utan företag via Pay2me, sköter ni skatter och sociala avgifter eller måste jag sköta min bokföring själv?
Pay2me sköter sociala avgifter och preliminärskatt (normalfallet 30% om man inte ställt in att en högre skatt ska dras, alternativt skickat in en jämkning till oss för lägre preliminärskatt). Detta innebär att när man använder vår tjänst så behöver man inte sköta någon egen bokföring - vi ser till så att allt hanteras korrekt!
-
Kan man använda Pay2me om man har betalningsanmärkningar?
Det fungerar alldeles utmärkt att använda vår tjänst även om man har en betalningsanmärkning. Pay2me genomför inga kreditkontroller utan är bara en administrativ tjänst.
-
Kan jag fakturera utländska kunder?
Ja, du kan fakturera utländska kunder. Pay2me har både EU-faktura och Exportfaktura (för fakturering utanför EU).
När man fakturerar annat EU-land utgår det ingen moms på fakturabeloppet, så du kommer inför din fakturering att behöva fråga din uppdragsgivare om deras VAT nummer som ska fylla i fakturaunderlaget när du skapar din faktura.
Du kan välja om du vill fakturera utländska kunder i Svenska kronor (SEK) eller i Euro (EUR).
-
Kostar Pay2me något om man inte fakturerar?
Att registrera och ha ett konto hos oss är alltid kostnadsfritt. Det är först när vi gör en löneutbetalning till dig som vi drar av en avgift.
-
Hur fungerar det att vara egenanställd hos Pay2me?
När du är egenanställd kan du fakturera utan företag, och slipper det administrativa som kommer med det. Pay2me är alltså ett alternativ till att driva eget bolag. Som egenanställd hos pay2me förhandlar du själv din ersättning med dina uppdragsgivare, men fakturerar genom oss och får din ersättning utbetald som lön istället. Pay2me har F-skatt och hanterar löneutbetalningar, skatter, sociala avgifter etc.
-
Om man har ett skattejämkningsbeslut och vill att det ska dras mindre skatt, hur ändrar man det i tjänsten?
Om du vill/ska betala en lägre skatt än 30% på din lön kan du begära jämkning hos Skatteverket. Här kan du läsa mer om skattejämkning och söka besked: Om jämkning.
Så snart du har ditt jämkningsbesked fotograferar eller skannar av det och mailar till oss på [email protected] så lägger vi in din lägre preliminära skatt i systemet. Utan ett jämkningsbesked kan vi enligt regelverket tyvärr inte möjliggöra för våra kunder att ställa in lägre preliminärskatt än 30%, även om det hade varit smidigast.
-
Hur fungerar det med skatt om man är egenanställd och fakturerar utan företag?
När du fakturerar via Pay2me hanterar vi alla skatter och avgifter och betalar ut ersättningen till dig som lön. Från det belopp som du fakturerar din uppdragsgivare drar vi av moms, sociala avgifter och skatt, varefter vi betalar ut en nettolön till dig. Vid årets slut skickar vi en kontrolluppgift till Skatteverket, vilket innebär att vi säkerställer att allt hanteras korrekt.
-
Kunderna får ej fakturorna på mejl fast det står skickat. Vad gör jag?
Detta kan bero på att det är något fel på mailadressen du angivit till din uppdragsgivare, eller att mailet hamnat i deras skräpkorg. Enklast är om du under menyvalet går in under Arkiv och väljer Fakturor, där du kan välja att ladda ner dem som PDF eller maila dem igen. Vi rekommenderar dig att ladda ner dem och sedan skicka dem igen från din egen mail. Kontrollera även den mailadress du angivit till kunden under Arkiv och Uppdragsgivare då den troliga anledningen till att din uppdragsgivare inte mottagit fakturan är att mailadressen inte är korrekt.
-
Hur fakturerar man?
1Du måste alltid ha en uppdragsgivare att fakturera. Under menyvalet Fakturering väljer du Ny Uppdragsgivare. Där fyller du i din uppdragsgivares kontaktperson och faktueringsuppgifter .
Om du redan har lagt till uppdragsgivaren, exempelvis om det är en återkommande uppdragsgivare, hoppar du över detta steg.2Under menyvalet Fakturering -> Nytt Uppdrag lägger du sedan till uppdraget du ska utföra såsom en kort uppdragsbeskrivning. Denna uppdragsbeskrivning kan du sedan maila som en uppdragsbekräftelse.
Du kan ha flera uppdrag för samma uppdragsgivare och du kan fakturera flera fakturor under ett och samma uppdrag. Om du redan har lagt till uppdraget kan du hoppa över även detta steg.3Under menyvalet Fakturering -> Skapa Faktura skapar du en faktura genom att fylla i de slutliga uppgifterna, såsom fakturabelopp.
Faktureringsuppgifterna hämtas från informationen om din uppdragsgivare och vald uppdragbeskrivning. Dessa uppgifter kan du gå igenom på den slutliga fakturan för att ändra om något är fel.4När du skapat och sparat din faktura kan du ladda ner den som en PDF fil. Du kan också direkt från tjänsten maila fakturan till den mailadress du registrerat på uppdragsgivaren. Observera att Pay2me inte skickar ut fakturan automatiskt om du inte själv väljer att maila genom tjänsten.
Alla dina fakturor sparas under menyvalet Arkiv -> Fakturor. I arkivet kan du kan ladda ner eller maila om dina fakturor vid behov. -
Kan jag få ett arbetsgivarintyg från Pay2me?
Som egenanställd hos Pay2me kan vi ställa ut ett arbetsgivarintyg till dig, precis som vilken arbetsgivare som helst. Kontakta oss så hjälper vi dig med de intyg du behöver.
-
Vilka fakturamallar har Pay2me?
Vi har fakturamallar för de flesta situationer och momssatser du som egenanställd frilansare kan behöva för att fakturera dina uppdragsgivare.
Vi har mallar för:
Vanlig Faktura med 25 % moms.
ROT/RUT Faktura där vi administrerar ROT/RUT avdrag för dina uppdragsgivare gentemot skatteverk etc.
EU Faktura för fakturering mot kunder inom EU. Viktigt att du har VAT nummer för din uppdragsgivare tillgängligt när du ställer ut fakturan.
Exportfaktura för fakturering mot kunder utanför EU.
Byggfaktura med omvänd moms för fakturering mot företagskunder inom byggbranschen.
Vårdtjänstfaktura för vårdtjänster i egen regi
Faktura 6% moms för exempelvis privattränare, yogainstruktörer eller andra tjänster som enligt lag skall faktureras med den lägre momssatsen
Gemensam faktura för dig som delar ett uppdrag eller utför tjänster tillsammans med annan Pay2me anställd där fakturabeloppet skall delas er emellan
-
Vi är flera personer som utför ett uppdrag men uppdragsgivaren vill bara ha en faktura – kan en faktura bli flera löner?
Ja, Pay2me har en fakturamall som heter Gemensam Faktura. Den finns under fliken Fakturering. En uppdragsansvarig kan där välja Gemensam Faktura för att i förväg dela upp löneutbetalningen mellan två eller fler utförare.
-
Utlägg och kvitton – hur funkar det?
Kvitton, utlägg och reseräkningar fotograferar du lägger upp under fliken ”Kvittoredovisning”. Så snart en uppdragsgivare betalar en faktura till dig, oavsett vilket uppdrag inbetalningen relaterar till, betalas dina godkända utlägg tillbaka - så länge de täcks i sin helhet av inbetalt belopp.
Tänkt dock på att Pay2me har automatiserade flöden för lönekörningarna, vilket gör att vi inte manuellt går in och läser ut vad du överenskommit med kunden om att ersätta i form av resor och utlägg. För att få dina utlägg kompenserade utan avdrag för sociala avgifter, preliminärskatt och moms måste du därför, även om du överenskommit med din uppdragsgivare att de ersätts av denne, också läsa in dokumentation av utlägget under ”Kvittoredovisning”. Annars kan Pay2me inte bokföra ditt utlägg och kompensera dig för det utan de lagstadgade skatterna.
Kvitton/utlägg som godkänts betalas alltid ut innan resterande belopp blir ett löneunderlag.
Observera att alla kvitton måste granskas manuellt och godkännas för att kunna utbetalas. Vanligen går detta snabbt, men kan ta upp till 5 arbetsdagar. Ett inläst kvitto som ej hunnit granskas kommer inte kunna betalas ut om lönekörning görs innan utlägget godkänts, utan kommer då att betalas ut vid nästkommande fakturainbetalning och lönekörning till dig.