Lönekalkylator för frilansare,
egenanställda och konsulter

Har du några frågor om vår tjänst? Här hittar du svaren!

  • Pay2me avgift 0 kr
  • Totalt löneunderlag 0 kr
  • Sociala avgifter 0 kr
  • Bruttolön 0 kr
  • Prel skatt 0 kr
  • Utbetald nettolön 0 kr

Som egenanställd är det bra att förstå vad som måste täckas av din faktura när du fakturerar din lön som privatperson istället för att vara anställd. Med Pay2me’s lönekalkylator för frilansare, egenanställda och konsulter kan du göra en detaljerad löneuträkning på fakturabelopp så att du ser att du får ut den lön du ska ha.

Fakturabelopp exklusive moms

Moms läggs alltid på ditt fakturerade belopp, men det är ingen kostnad för ett företag då det är en konsumtionsskatt – ett företag drar av sin ingående moms mot utgående moms. Det finns också olika momssatser beroende på vilken typ av tjänst man utför, vanligast är dock 25%. Om du fakturerar privatpersoner blir momsen däremot en kostnad då man som privatperson och konsument måste betala även momsbeloppet.

Sociala avgifter och admin avgift

När du sedan får betalt kommer vi som arbetsgivare att behöva redovisa arbetsavgifter innan bruttolönen räknas ut. De sociala avgifterna i Sverige är för de flesta 31,42% (det finns vissa rabatter för ungdomar och pensionärer. Om du faller under undantagen kommer din lön genom Pay2me att bli högre än i kalkylatorn). Det utgår även en administrativ avgift för Pay2me’s tjänst som varierar mellan 1,95% till 5,95% beroende på fakturabeloppets storlek.

1,95% belopp > 100.000 kr

3,95% belopp > 35.000 kr

5,95% belopp < 35.000 kr

Bruttolön och preliminärskatt för Egenanställda

Efter att vi redovisat de sociala avgifterna och den administrativa avgiften har vi räknat fram din bruttolön, det är det belopp du som vanligt anställd känner till genom ditt anställningsavtal och överenskommelsen om lön med din arbetsgivare. Som egenanställningsföretag måste vi, såsom alla företag, dra av din preliminära inkomstskatt innan vi betalar ut din nettolön. Som egenanställningsföretag är grundregeln att vi skall redovisa 30% preliminärskatt av din bruttolön. Vill du kan du höja preliminärskattebeloppet så att du betalar in mer (om du räknar med att få väldig hög lön). Du kan också lämna in ett jämkningsbesked om du vill att vi ska dra ett lägre preliminärskattebelopp. Jämkningsbesked får du av Skatteverket.

Semesterlön för Egenanställda

När du räknar ut din lön ska du också tänka på att du som egenanställd frilansare, till skillnad från vid en vanlig fast anställning, inte får betald semester (du kommer inte att kunna fakturera när du är ledig, om du inte kommer överens om sånt upplägg med din uppdragsgivare). Som egenanställd bör man därför lägga till 12 % (som är gängse semesterlönetillägg) när man räknar ut vilken lön man behöver fakturera. Om du vill ha ut en timlön på exempelvis 100 kronor bör du säkerställa att du får ut 112 kronor i bruttolön i lönekalkylatorn.

Your skill your business?

Hand drawned number 1

Registrera dig direkt med din mail och skapa konto helt gratis.

Hand drawned number 2

Skapa en faktura på 1 minut i din mobil.

Hand drawned number 3

Få din lön direkt när vi mottagit betalningen.

Hand drawned number 4

Slipp pappersarbetet och krånglet med skatter, det sköts automatisk av oss!

Unna dig lyxen att arbeta med det du älskar mest – så löser vi allt det tråkiga!

Ekonomitjänster FAQ Logga in