Hur mycket ska jag fakturera? Så sätter du priser som frilansare!

Hur mycket ska jag fakturera som egenanställd

Hur mycket ska jag fakturera som frilansare, konsult eller egenanställd?

Hur mycket ska jag fakturera? Den frågan har nog många som driver sin egen business ställt sig. Extra svårt är det när man precis kommit igång som sin egen chef och inte riktigt har koll på hur frilanslivet fungerar. Tur att du hittade till denna guide. Här går vi igenom hur du kan tänka när du sätter dina priser som frilansare, konsult eller egenanställd!

Funderar du på att börja frilansa? Slipp krånglet med att starta eget och fakturera utan företag med Pay2me – testa direkt här.

Hur ska jag tänka när jag sätter priser som frilansare, konsult eller egenanställd?

1. Satsa på färre kunder och högre priser

När man är ny som egen och ska få in sina första kunder är det lätt hänt att man försöker vara så billig som möjligt för att öka chanserna att kunderna väljer dig. Detta kan såklart vara en strategi och i början av karriären kan man ibland behöva ta lite mindre betalt för att jobba ihop en portfolio, kundstock och referenscase. Många frilansare inser dock efter ett tag att det är otroligt mycket mer lönsamt, mindre stressigt och krävande att ha ett färre antal kunder och lite högre priser. Slå inte krokben för dig själv genom att sätta för låga priser och sedan känna att det är omöjligt att höja till en rimlig nivå. Du ska inte behöva jobba dygnet runt och vara överväldigad av alla dina uppdrag för att få vardagsekonomin att gå ihop.

frilansare

2. Räkna med den obetalda tiden

Räkna även med den obetalda tiden när du sätter dina priser. Det vill säga de timmar du kommer att behöva lägga på att jobba med ditt varumärke, eventuellt administrativt arbete som tillkommer utöver dina uppdrag, kommunikation med nuvarande kunder och tid för att hitta nya kunder och kompetensutveckling inom din bransch. Om du t.ex. tar betalt per timme, räkna på hur många timmar du kommer att behöva utöver de du jobbar för dina kunder. Anpassa sedan ditt timpris efter den totala tiden du lägger ned. På så sätt får du rätt bild av vad du kommer att tjäna totalt per månad och så vidare.

3. Höj dina priser minst en gång per år

Sista men inte minst – skäms inte för att höja dina priser då och då! Det är inga konstigheter när du är mer erfaren i branschen. Detta bör du göra en eller två gånger per år, minst. Om du ser till att hjälpa kunderna att nå sina mål och de är nöjda med ditt arbete så kommer de nio gånger av tio att gå med på din höjning av priserna. De vill ju fortsätta jobba med dig. Som sagt – skäms inte!

Egenanställd fotograf

Hur mycket ska jag fakturera?

För att veta vilket pris som är rimligt för den typ av yrke och de uppdrag du tar på dig, gör lite research för vad andra tar i din bransch. Använd sedan detta som vägledning när du sätter dina priser. På scb.se och lonestatistik.se kan du se statistik för vad en anställd med samma jobb som dig har i månadslön i snitt. Sedan kan du räkna ut vad du behöver fakturera i månaden för att få ut samma nettolön. Delar du detta på antal timmar du arbetar i månaden kan du även räkna ut ditt timpris. Här bör du som nämnt tidigare räkna med den obetalda tiden. Och såklart även ta höjd för sociala avgifter, skatter och liknande. Det som är bra om du t.ex. är egenanställd är att du inte behöver tänka på att betala in dessa skatter och avgifter till Skatteverket, utan det gör egenanställningsföretaget åt dig!

Läs mer om hur det fungerar att vara egenanställd här.

Registrera ett konto gratis som egenanställd på Pay2me här.

Är Pay2me precis vad du behöver?

Ett konto hos Pay2me för att kunna fakturera dina ersättningar och få ut dina arvoden som lön är kostnadsfritt. Du betalar bara 5,95% på fakturabeloppet när vi hanterar din löneutbetalning med skatter och avgifter. Pay2me hanterar även dina utlägg.

Skapa ett konto
.